maandag 27 april 2020

De crisis van de jaren 30



De grootste economische depressie van de twintigste eeuw


De crisis ontstond als gevolg van de beurskrach van 1929, waarbij de aandeelkoersen op Wall Street  (New York) snel daalden. Daarna volgde een bankencrisis en een internationale schuldencrisis.

Oorzaken


De overproductie in de landbouw en industrie in de jaren twintig


Tijdens de Eerste Wereldoorlog hadden de VS veel voedselhulp verleend aan Europa. De Amerikaanse boeren hadden zich zo ingesteld op deze hulpverlening, waardoor toen Europa weer zelf zijn voedsel kon verbouwen, de Amerikaanse met een grote overproductie kwamen te zitten. Hierdoor daalden te prijzen. Dit zorgde vervolgens voor enorme schulden, wat slecht uitdraaide voor de plattelandsbanken. De grote banken konden deze grote klap niet opvangen, waardoor er een crisis ontstond. De boeren produceerden nog meer om hetzelfde te verdienen. Dit zorgde voor nog meer overproductie, die werd verbrand of in zee gegooid, terwijl velen aan honger leden.


Tweede oorzaak lag in de industrie. Dankzij de mechanisering nam de productie enorm toe, maar de lonen stegen niet mee omdat immigranten uit arme landen van Europa bereid waren voor weinig geld te werken. Door de lage lonen kochten mensen weinig producten van de fabrieken, waardoor ze ook met een grote overproductie zaten.

Effecten


De Amerikaanse middenklasse verloor en groot deel van haar koopkracht. Veel industrieën gingen failliet, want ze konden nergens meer geld lenen als ze schulden hadden. Arbeiders werden ontslagen en zagen hun koopkracht tot nul dalen door het ontbreken van sociale voorzieningen. 

Naast de VS, voelden andere landen ook de crisis. De Amerikaanse burger kocht niets meer in, waardoor de export verminderde in andere landen. De wereldhandel krom sterk. De economie stortte ineen in verschillende landen, met massale werkloosheid en verpaupering tot gevolg.

Link met de huidige situatie 


Het is onvermijdelijk dat het coronavirus gevolgen zal hebben voor de wereldeconomie en de Belgische economie. Onze economie is een open economie en is dus erg afhankelijk van het buitenland. Er wordt veel geïmporteerd in België, maar sinds de grenzen dicht zijn gebeurt dit nu minder. Doordat bepaalde grondstoffen moeilijk geïmporteerd kunnen worden, veroorzaakt dat problemen voor bepaalde bedrijven in België. Ook zijn mensen tijdelijk werkloos ten gevolge van het uitbreken van COVID-19.

Landbouw


Na een eerste impactanalyse van het coronavirus op landbouw kunnen we het volgende concluderen:

"Er dreigt een potentieel gevaar voor onze landbouwbedrijven, maar de situatie is zeker nog niet dramatisch"


Wanneer de wereldeconomie verstoord wordt door het coronavirus, dan heeft dat gevolgen voor de handel in agrovoedingsproducten, en indirect kan het ook een invloed hebben op de prijzen van landbouwproducten. Ook is er een tekort aan werkkrachten in de landbouwsector. De impact is beperkt, maar dat kan nog veranderen. Het hangt af van de duur van deze pandemie en de mate van onzekerheid. 

Arme landen


"We zien dat er in ontwikkelingslanden veel te weinig dokters en verpleegsters zijn. En mensen hebben ook geen toegang tot water en zeep om handen mee te wassen."


Minderbedeelden zullen meer de economische gevolgen voelen. Mijn vader vertelde mij laatst dat er in sommige winkels  het toiletpapier duurder is geworden of dat er geen promoties meer zijn. 


Groeten,
Elisa

Bibliografie:


Baert, D., & Van Driessche, C. (2020a, 27 februari). Nieuwe coronavirus treft wereldeconomie: “Hoe langer deze crisis duurt, hoe groter impact op onze bedrijven”. Vrt NWS. Geraadpleegd van https://www.vrt.be


Koops, E. (2020, 16 maart). Historiek: De Spaanse Griep (1918-1920). Geraadpleegd op 25 april 2020, van https://historiek.net/spaanse-griep-1918-pandemie/79002/


Maertens, C., & Vanacker, S. (2020b, 27 maart). Asielzoekers helpen landbouwers, die werkkrachten te kort komen. HLN. Geraadpleegd van https://www.hln.be


NOS jeugdjournaal. (2020, 30 maart). Wat als het corona-virus snel gaat in arme landen? NOS Jeugdjournaal. Geraadpleegd van https://jeugdjournaal.nl


VILT. (z.d.). Hermoo: Alles voor fruitteelt en landbouw. Geraadpleegd op 25 april 2020, van http://www.hermoo.be/NL/Nieuws/articleType/ArticleView/articleId/2784/Vooral-indirecte-impact-van-coronavirus-op-landbouw.aspx

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Onzichtbare oorlog

"We zijn in oorlog" zei de Franse president Macron nadat het coronavirus zijn eerste slachtoffer had gemaakt in Frankrijk. St...