vrijdag 22 mei 2020

Industrialisering

De Industriële Revolutie 
De industriële revolutie is de snelle ontwikkeling van industrie door het gebruik van machines. De industrialisatie begon in 1750 in Engeland en vervolgde begin negetiende eeuw in de rest van Europa.

In de periode van industrialisering ontstonden er fabrieken, waardoor mensen massaal naar de steden trokken om werk te gaan zoeken. Hoewel de industrialisering economische groei met zich meebracht, betekende die niet onmiddellijk een toename van welvaart. De grote bazen van de fabrieken konden hier wel van genieten.

Ruimtegebrek
De huizen waren overvol doordat er veel mensen naar de steden trokken. Er konden hele families van soms tien mensen wonen in een kamer. Ziektes zoals cholera en tuberculose maakten toen veel slachtoffers. Uit ruimtegebrek werden ook kelders en zolders gebruikt om mensen te huisvesten.

De bronafbeelding bekijken
Ik vraag mij af hoe het nu zou zijn om met zoveel mensen in één kamer te wonen. Door het coronavirus moesten veel mensen samen in beperkte binnenruimte vermeden worden. Ook werden er veel evenementen geannuleerd of uitgesteld naar een latere datum. Tegenwoordig hebben de meeste mensen een woning met meerdere kamers. Als er één besmet zou zijn, kan die persoon zich afzonderen van de rest van de familie. Tijdens de industriële revolutie zou dat moelijker zijn geweest.


Slechte hygiëne
Er woonden te veel mensen op zo weinig ruimte en dit leidde tot grote gezondheidsproblemen in de steden. Er was een gebrek aan wateraanvoer en -afvoer binnenshuis, wel waren er een gemeenschappelijke centrale pomp en de gemeenschappelijk toiletten. Zulke toiletten kwamen uit op beerputten en open riolen die snel vol raakten en daardoor overstroomden, met alle gevolgen van dien voor de mensen die in kelders woonden. Drinkwater kwam uit een aantal waterpompen of uit grachten en rivieren. Dit water was ook zwaar vervuild door alle vervuiling die er toen was. Het gebrek aan sanitaire voorziening ging gepaard met slechte voedingspatronen. Geen wonder dat er toen ziektes zoals cholera en tuberculose veel slachtoffers eisten.

Zoals we zien is hygiëne zeer belangrijk, dit merken we nu ook met het coronavirus. Er wordt ons gevraagd om onze handen regelmatig te wassen, lokalen regelmatig te luchten en te poetsen, etc. Goede hygiëne beperkt het risico op besmetting met het virus. 

Kinderarbeid
De industrialisatie zorgde er ook voor dat kinderen begonnen te werken, ze waren loonslaven. Ze werden uitgebuit door de fabrieksbazen in onmenselijke omstandigheden. 

De ouders kregen net genoeg loon om hun eigen honger te stillen. Daardoor moesten kinderen zelf gaan werken.

Kinderarbeid is in het heden nog altijd een feit. Op cacaobedrijven in heel West-Afrika bijvoorbeeld blijft kinderarbeid een ernstig probleem.
De kans is groot dat een chocoladereep die in de Verenigde Staten is gekocht, het product is van kinderarbeid. 




Tot de volgende!
Elisa


Bibliografie:

Agenpi. (2020, 17 april). Kinderarbeid is nog steeds een groot probleem in de cacao-industrie. Geraadpleegd op 22 mei 2020, van https://www.agenpi.eu/nl/kinderarbeid-is-nog-steeds-een-groot-probleem-in-de-cacao-industrie/

Couwenbergh, D. (2018, 6 maart). Urbanisering in de industriële revolutie. Geraadpleegd op 20 mei 2020, van https://isgeschiedenis.nl/nieuws/urbanisering-in-de-industriele-revolutie

De Roode, M. (2017, 22 augustus). De Industriële Revolutie: werd het leven beter? Geraadpleegd op 20 mei 2020, van https://www.scientias.nl/de-industriele-revolutie-werd-het-leven-beter/

Lieten, K. (2017, 30 maart). Kinderarbeid, Toen en Nu. Geraadpleegd op 22 mei 2020, van https://www.mo.be/analyse/kinderarbeid-toen-en-nu


1 opmerking:

  1. Dag Elisa, Je hebt een heel mooie en uitgebreide geschiedenis weergegeven. Ook heel mooi hoe je verwijst naar andere ziektes in het verleden en hoe je ons bewust maakt over de feiten die nu nog afspelen. Heel mooie vergelijking, doe zo verder!

    BeantwoordenVerwijderen

Onzichtbare oorlog

"We zijn in oorlog" zei de Franse president Macron nadat het coronavirus zijn eerste slachtoffer had gemaakt in Frankrijk. St...