maandag 18 mei 2020

Ebola






Wat is Ebola? 
Ebola of ebola hemorragische  is een ziekte die veroorzaakt wordt door een tamelijk besmettelijk, maar erg dodelijk virus. Het virus werd voor het eerst vastgesteld in 1976, in het dorp waarlangs de Congolese rivier Ebola stroomt. Tegelijkertijd was er ook een ebola-epidemie in Soedan. De mortaliteit ligt naar schatting rond de vijftig procent. Andere bronnen zeggen dat er tot negentig procent van de patiënten kan overlijden aan de ziekte. De variant waarmee de patiënt besmet is geraakt en individuele factoren spelen hierbij een grote rol . Bij het coronavirus ligt dit veel lager, namelijk 3,4 procent.  Het is dus een zeer dodelijk ziekte te vergelijken met het huidige COVID-19. 


Oorzaken
Ebola wordt veroorzaak door het ebolavirus, dat behoort tot de filovirussen. Filovirussen komen voor bij Afrikaanse vleermuizen. Vleermuizen kunnen grotere dieren besmetten. Mensen die op deze dieren jagen en het vlees eten kunnen besmet geraken met ebola. Hierin zien we een gelijkenis met het coronavirus, vleermuizen zijn namelijk ook de waarschijnlijkste bron voor het coronavirus. Door contact met bloed of ander lichaamsvocht van besmette dieren kan een persoon ook ebola krijgen. Ook kan het ebolavirus dor mensen doorgegeven worden. Het kan overgedragen worden door contact met lichaamsvocht: speeksel, urine, bloed, zweet, etc. Het medisch personeel kan ook makkelijk besmet geraken. Het is dus belangrijk dat ze speciale bescherming dragen, zoals nu het geval is bij het helpen van coronapatiënten.

L’infirmière Séraphine subit la première étape du processus de décontamination (pulvérisation d’eau chlorée) après sa tournée dans la zone à haut risque de l’ETC de Mangina.

Symptomen
Hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid en zwakte zijn de eerste symptomen. Ze zijn weinig specifiek en lijken erg op die van malaria en griep. Braken, diarree, huiduitslag en niet-en leverproblemen doen zich voor in de volgende fase. 

Behandeling
Voorlopig is er geen geneesmiddel tegen ebola. De symptomen worden wel bestreden, bijvoorbeeld met infusen voor patiënten die door het braken en de diarree uitgedroogd zijn. Ook voor het coronavirus is er nog geen geneesmiddel. Ebolapatiënten worden in strikte quarantaine geplaatst, om zo de verspreiding van het virus te voorkomen. Bijna de hele wereld is door het coronavirus in quarantaine geplaatst. Gelukkig is ebola nooit een wereldpandemie geworden, want de gevolgen zouden veel groter zijn.


Tot de volgende!
Elisa


Bibliografie:
Artsen zonder grenzen. (z.d.). Ebola. Geraadpleegd op 19 mei 2020, van https://www.msf-azg.be/nl/thema/ebola
Ebola . (z.d.). In Wikipedia. Geraadpleegd op 19 mei 2020, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Ebola
Thuisarts. (2014, 24 oktober). Ik wil meer weten over ebola. Geraadpleegd op 19 mei 2020, van https://www.thuisarts.nl/ebola/ik-wil-meer-weten-over-ebola

1 opmerking:

  1. Dag Elisa!
    Leuk dat je ebola vermeldt in je blog en dat je dit linkt aan corona.
    Interessante post!
    Groetjes Axana

    BeantwoordenVerwijderen

Onzichtbare oorlog

"We zijn in oorlog" zei de Franse president Macron nadat het coronavirus zijn eerste slachtoffer had gemaakt in Frankrijk. St...