donderdag 14 mei 2020

Lepra

De ziekte van Lazarus

Lepra werd in de Middeleeuwen ook wel de 'ziekte van Lazarus' genoemd. Lazarus komt in de Bijbel tweemaal voor. De eerste keer dat hij in de Bijbel komt is hij een arme bedelaar die ziek en overdekt is met zweren. De tweede keer wordt Lazarus uit de dood opgewekt door Jezus. Lazarus werd het symbool van leprozen, de lepralijders. 

De opwekking van Lazarus, 1857 - Léon Joseph Florentin Bonnat
De opwekking van Lazarus, 1857 - Léon Joseph Florentin Bonnat

Wat is Lepra? 
Lepra is een besmettelijke infectieziekte die zowel de zenuwen als de huid aantast, veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium lepromatosis. Lepra komt nu voornamelijk voor in ontwikkelingslanden zoals India, Brazilië en Indonesië. De infectieziekte wordt ook wel de "ziekte van Hansen" genoemd, omdat Dr.Armauer Hansen jaren geleden de leprabacterie ontdekte. 

Besmetting
Zoals je al hebt gelezen, ontstaat lepra door de leprabacterie. De ziekte wordt vooral verspreid door niezen of hoesten, net als het coronavirus. De tijd voor dat de besmette persoon ziekteverschijnselen zal tonen, kan zeer lang zijn: normaal tussen twee tot zes jaar, maar het kan oplopen tot twintig jaar.

Twee extreme vormen van lepra
Lepromateuze lepra
Bij deze variant is het lichaam niet of nauwelijks in staat om weerstand te bieden tegen de leprabacterie. Daardoor kan die zich ongeremd vermenigvuldigen. Er zijn rimpels en verdikkingen te zien in het gezicht. Een lepralijder krijgt ook gezwellen op de oren, neus en wangen. Het perifeer zenuwstelsel wordt ook aangetast, met een verregaande gevoelloosheid tot gevolg.
Tuberculoide lepra
Bij deze variant reageert het afweersysteem van de besmette persoon vrij goed. Bleke, donker omrande huidvlekken zullen zichtbaar zijn bij de patiënt. De huiszenuwen worden ook aangetast, met een milde vorm van gevoelloosheid tot gevolg. De vorm van lepra kan op zichzelf genezen. 


Discriminatie
"De discriminatie vanwege lepra is zoals de ziekte zelf: je bestrijdt het op één plaats van je lichaam en geneest het, waarna het weer opduikt op een andere plek."
Discriminatie vanwege lepra is nog altijd een realiteit, zelfs nadat ze genezen zijn van de ziekte. Het aantal besmettingen van lepra is erg klein te vergelijken met dodelijke aandoening zoals tuberculose, hartaandoeningen, maar het sociale stigma en de vooroordelen zijn veel groter. In India bestaan er ook discriminerende wetten. Zo kan iemand die lepra heeft niet deelnemen aan lokale verkiezingen. 

'No Chinese'
Wereldwijd worden Chinezen en Aziaten die voor Chinezen worden aangezien gediscrimineerd. Zo worden er racistische grappen gemaakt. Op het internet zijn er ook foto's uit Japan en Vietnam te vinden, die aantonen dat sommige restaurants geen Chinese klanten meer zullen bedienen. Op de borden staat er 'No Chinese' ('Geen Chinezen') met daarbij 'het spijt ons' of  'dank voor uw begrip'. 

Tot de volgende!
Elisa


Bibliografie:

Lazarus (Bijbel). In Wikipedia. Geraadpleegd op 14 mei 2020, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Lazarus_(Bijbel)

Lepra. (z.d.). In Wikipedia. Geraadpleegd op 14 mei 2020, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Lepra

Njoo , M. D. (2017, 1 maart). Lepra / Ziekte van Hansen. Geraadpleegd op 14 mei 2020, van https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/lepra-ziekte-van-hansen/

Paul, S. (2020, 28 januari). Lepra: het stigma is hardnekkiger dan de ziekte. Geraadpleegd op 14 mei 2020, van https://www.mo.be/nieuws/lepra-het-stigma-hardnekkiger-dan-de-ziekte

van Huet, B. (2020, 31 januari). Chinezen wereldwijd gediscrimineerd vanwege coronavirus. Geraadpleegd op 14 mei 2020, van https://www.parool.nl

Visser, Y. (2017, 18 mei). Lepra in de Middeleeuwen. Geraadpleegd op 14 mei 2020, van https://historiek.net/lepra-in-de-middeleeuwen/69111/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Onzichtbare oorlog

"We zijn in oorlog" zei de Franse president Macron nadat het coronavirus zijn eerste slachtoffer had gemaakt in Frankrijk. St...